– Plan S kan bidra til å nå bærekraftmålene

Publisert:7. februar 2019Oppdatert:7. februar 2019, 12:50
Kunnskapen må åpnes opp og gjøres tilgjengelig, var et av budskapene fra Rebekka Borsch på åpningen av SDG-konferansen. Hun er statssekretær i Kunnskapsdepartementet for statsråd Iselin Nybø. Foto: Tor Farstad

Drastiske endringer må til for å nå FNs bærekraftmål. En slik endring er å åpne tilgangen til forskningstidsskriftene, ifølge statssekretær Rebekka Borsch.

– Jeg håper jeg kan stole på at dere alle hjelper til for å gjøre denne planen til en suksess, gjennom de ulike rollene dere har i forskningssystemet, sa regjeringens utsendte, statssekretær Rebekka Borsch (V) under åpningen av Den nasjonale bærekraftkonferansen torsdag.

Det var den omdiskuterte Plan S hun refererte til, et europeisk initiativ der målet er at all statsfinansiert forskning, og forskning publisert gjennom EUs forskningsråd, the Wellcome Trust og the Gates Foundation, skal publiseres i åpne kanaler og tidsskrifter innen 2020.

– Plan S er et ambisiøst initiativ for virkelig endring, sa Borsch til den fullsatte UiB-aulaen.

Bidra, ikke bare lese

På sett og vis var bærekraftkonferansen, eller SDG-konferansen (Sustainable Development Goals) – den andre i rekken – en suksess allerede før den begynte. Konferansen ble tidlig fulltegnet, og kommer trolig til å fortsette som lokomotiv for både UiBs bærekraftsatsing og norske universiteters satsing på bærekraftmålene generelt, tross sviktende deltakelse fra de ikke-vestlige delene av verden.

– Det er viktig å sikre at folk i Norge – og verden over – kan bidra i forskningstidsskriftene – ikke bare lese dem, fortsatte Borsch.

Å minske gapet mellom de som har og de som ikke har tilgang til forskningsfunnene er et konkret tiltak for å skape endringen som må til for å nå bærekraftmålene, og særlig punkt 9.5, som omhandler vitenskap og forskning.

Til ungdommen

Passende nok for en konferanse som skal bidra til å redde vår felles framtid, fikk de unge god plass i manusene som innlederne leste fra podiet.

UiB-rektor Dag Rune Olsen var først ut:

– Endring, mine damer og herrer, vil definitivt ikke skje uten at den yngre generasjonen leder vei, sa han og ble senere sekundert med samme budskap fra sin prorektor Oddrunn Samdal:

– Vi må involvere studentene mer.

Borsch fulgte opp:

– Jeg oppfordrer dere til å se på studentene som avgjørende bidragsytere i seg selv, ikke bare som mottakere.

Før studentenes leder i Norge, Håkon Randgaard Mikalsen entret podiet med et budskap mellom mørkt og lyst, kanskje i grålysningen, med et Charles Dickens-sitat fra 1859.

Best of times, worst of times

– It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, siterte Mikalsen fra romanen som handler om den franske revolusjonen.

Dagens studenter mangler global representasjon, fortsatte Mikalsen.

– Jeg håper dere kan arbeide samme med oss for å få dette til. Vi er klare til å bygge det globale studentfelleskapet, men vi trenger deres støtte for å få det til, sa han, henvendt til «de voksne».

I salen satt også en av de mest markante studentlederne internasjonalt i dag, sørafrikanske Fasiha Hassan, mottaker av Studentenes fredspris 2019.

210 millioner studenter

Den inkluderende tonen ble i høyeste grad forlenget i Stefania Gianninis keynote. Hun er assisterende generaldirektør i UNESCOS avdeling for forskning og utdanning.

– Spørsmålet er hvordan vi kan spille inn spørsmålet om inkludering i høyere utdanning, sa Giannini.

Bakteppet var nettopp en alvorlig mangel på inkludering i dagens verden – og utdanningsverden. Talen hennes ble mellom linjene et ekko av Borschs oppfordringer om å slutte opp om Plan S, et budskap om å åpne opp forskningen.

– Utdanningssystemene er ennå ikke slik at det er lik tilgang og like forutsetninger for alle, sa Giannini.

Hun minnet om en av de gigantiske utfordringene som bærekraftmålene tar mål av seg til å løse: 262 millioner barn og unge går i dag ikke på skolen. Samtidig satte også hun sin lit til ungdommen – og til studentene. Det finnes 210 millioner av dem.

– Nøkkelen er inkludering, sa Giannini.

SDG-konferansen avsluttes fredag ettermiddag.

PROGRAM

FNs BÆREKRAFTMÅL

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed